דוח מסכם את המפעל המיוחד "אבן דרך" – תוכנית שיקום חברתית-תעסוקתית לאסירים צעירים שהשתחררו מהכלא. את התוכנית יזמה הרשות לשיקום האסיר והיא מהווה נדבך נוסף בשיקום אסירים בקבוצות גיל שונות.
הקרן למפעלים מיוחדים מסייעת לאוכלוסיית אסירים משוחררים ובני משפחתם, באמצעות הרשות לשיקום האסיר, זה כשני עשורים. הסיוע מקיף מגוון שירותים הנוגעים לצורכי המשפחה כולה, כגון חונכות ילדי אסירים, שיקום תעסוקתי ושיקום אסירים משוחררים אלימים.
"אבן דרך" היא מרכז שיקומי אינטנסיבי, שבמסגרתו טופלו אסירים צעירים משוחררים כארבעה חודשים (חלקם לנו במקום) ולוו במשך כחצי שנה לאחר שהסתיים טיפולם במרכז. התוכנית נועדה למנוע ולהפחית את תופעת "הדלת המסתובבת" של אסירים צעירים, שלרובם היה זה מאסרם הראשון, ולהגדיל את סיכוייהם להשתלב במסלול נורמטיבי במשפחה ובקהילה.
התוכנית הופעלה באמצעות שותפים רבים ולוותה בוועדת היגוי שגיבשה את המודל המקצועי, את תהליכי העבודה ובעיקר את העברתה לאחריות משרד הרווחה והשירותים החברתיים. לתוכנית היו מטרות שיקום ברורות מבחינת שיעור הנערים שישתלבו בקהילה ושיעור הנערים שלא יחזרו למאסר כעבור שנה מסיום שהותם במרכז.
מחקר ההערכה, שבוצע באחריות ד"ר אברהם כרמלי וצוותו ממכון פילת בע"מ, עסק באופן מקצועי ומעמיק בשאלות יישום התוכנית, בהשגת המטרות בטווח הקצר ובהערכת היעדים בטווח הארוך יותר – מעקב כעבור שנה. המחקר מפרט את נקודות החוזק והחולשה של התוכנית ומציג המלצות לשינויים.
על פי נתוני המעקב, שיעור החזרה לכלא היה גבוה יותר מאשר בתכנון המקורי. מאחר שהתוכנית היא תוכנית מניעה חשובה, חשוב להמשיך ולבדוק באופן מעמיק את יעדיה לנוכח מטרות השיקום שהוצבו בפני מפעיליה.